Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Παναγιώτης Χατζηστεφάνου Για επιστολή Γιάννη Πανούση στην Έλενα Ακρίτα


Αυτάρεσκη διδακτικότητα, συγκαταβατική έπαρση, καλλιεπής μετριοπάθεια, συνεσταλμένη διστακτικότητα, αποστασιοποιημένη θεωρητικοποίηση, λεξιλάγνα συγκάλυψη. 

Σαν να διαβάζεις ένα ακόμα απεχθές κοπροπόνημα σε φρη πρέζα, από αυτά που μοχθούν υπέρ της εξευγενισμένης συμπεριφερικότητας του παθητικού Ναζισμού, καλλιεργώντας μεθοδικά την απονευρωμένη στάση ζωής που σφετερίζεται την αποπροσανατολιστική φλυαρία ως ασπίδα του σκότους.

Η μετριοφροσύνη είναι διαχειριστική τακτική πονηρολογικής υφής που χρησιμοποιείται από μέτριους προκειμένου να επιβεβαιωθεί μια ανωτερότητα δια της άρνησης επιβράβευσης περί αυτής, δηλαδή πρόκειται περί παραχάραξης της σεμνότητας που αποσκοπεί στην άρνηση των ευθυνών που συνοδεύουν απαραίτητα την όποια ανωτερότητα.

Οι αληθινά ανώτεροι άνθρωποι αποδέχονται την αναγνώριση της ανωτερότητας τους επειδή δεν αποφεύγουν τις τρομερές ευθύνες που προκύπτουν από αυτήν.

Ακόμα πιο ύπουλα, η άρνηση της αναγνώρισης ανωτερότητας καλλιεργεί την εξαιρετικά βλαπτική προπαγάνδα της Δικτατορίας της Ηλιθιότητας η οποία θέλει να κλονίσει την οποιαδήποτε πίστη μπορεί να έχουμε στο ξεχωριστό, στο ανώτερο, στο ευγενές, στο νοήμον.
Πίσω από όλο αυτό το σχήμα κρύβεται η ποινικοποίηση της ίδιας της έννοιας της νοημοσύνης, είτε πρόκειται για ηθική, είτε για συναισθηματική, είτε για οποιαδήποτε μορφή νοημοσύνης.
Η νοημοσύνη, και ακόμα και η μεγαλοφυΐα δεν σπανίζουν τόσο όσο θα ήθελαν να νομίζουμε οι απαξιωτές της σκέψης.

Γύρω μας, κάθε μέρα, περιστοιχιζόμαστε από λαμπρά μυαλά τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση επειδή κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα ενθαρρύνει ώστε να ανακαλύψουν εκείνες τις γνωσιολογικές και αναλυτικές περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να λάμψουν. Και το κάθε μυαλό, είμαι πεπεισμένος περί αυτού, κατέχει μια σφαίρα διανοητικής υπεραξίας που παραμένει ανεκμετάλλευτη.''

Παναγιώτης Χατζηστεφάνου Μάρτιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου