Κική Δημουλά Η ύψιστη αναγνώριση μιας μεγαλοφυούς ποιήτριας


Επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η εξαιρετική μας ποιήτρια Κική Δημουλά.

Ο κορυφαίος αυτός τίτλος έρχεται να κορυφώσει τα μέχρι τώρα τιμητικά της βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2009.

Η Κική Δημουλά ή αλλιώς Βασιλική Ράδου γεννήθηκε στις 6/6/1931 στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Παντρεύτηκε τον μαθηματικό και εξαίρετο ποιητή Άθω Δημουλά, γιο της φιλολόγου της που την ώθησε στην ποίηση και με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Η αέρινη φύση της σαν Δίδυμος με Σελήνη στον Υδροχόο, αποτυπώθηκαν σε όλα της τα δημιουργήματα ενώ ο χάρτης της ξεχειλίζει από τον καλλιτεχνικό της οίστρο.
Με τον Ερμή και την Αφροδίτη της στον Ταύρο σε αρμονική όψη με τον Κρόνο, εξέφρασε όλη τη σταθερότητα των συναισθημάτων της που μέσα από τη γραφή της καταλαβαίνει κανείς πόσο καλά θεμελιωμένα είναι.

Η πολύ υπαινικτική σύνοδος Ουρανού – Βόρειου Δεσμού αλλά και το εξάγωνο του Ουρανού με τον Ήλιο, διαβεβαιώνουν πως η ποίηση είναι το πιο αναπόφευκτο και απροσδόκητο δώρο στη ζωή της.

Η τιμητική αυτή διάκριση συνέπεσε με τα γενέθλιά της συμπληρώνοντας 86 χρόνια ζωής και όπως αναφέρει η ίδια επισπεύδεται η προσωρινότητα της ύπαρξής της.
Με τον διελευστικό Δία σε περίοπτη θέση αξιώθηκε να ζήσει άλλη μια επιβράβευση που ολοκληρώνει το υπέροχο έργο της.
«Είμαι παρόλα αυτά ακόμη μια τελειόφοιτη που πιστεύει στα ανεκπλήρωτα όνειρά της. Αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο λόγος που γράφω ποίηση».

Κατερίνα Σαλωνίκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις